> Imprimir manuscrits, l'alternativa de moda per a escriptors principiants

Imprimir manuscrits, l'alternativa de moda per a escriptors principiants

Imprimir manuscrits, l'alternativa de moda per a escriptors principiants

Imprimir manuscrits, l'alternativa de moda per a escriptors principiants

Catalunya ha estat tradicionalment capital de la indústria editorial espanyola

30 altres notícies de la mateixa categoria:

Més info

La impressió de l'obra és clau en el procés d'autoedició, una tendència a l'alça al món de les lletres, especialment per a escriptors novells sense un nom que els obri les portes de les grans editorials. Saber quin tipus d'impressió, tipografia i maquetació s'utilitzarà suposa sovint un maldecap pels inveterats escriptors. Conèixer quina impremta a Barcelona pot oferir serveis d'impressió sota demanda, a quins preus i els seus serveis d'impressió pot facilitar molt les coses.

 Catalunya ha estat tradicionalment capital de la indústria editorial espanyola. Malgrat això a tot arreu es tracta d'un món complicat. La dificultat perquè els manuscrits siguin acceptats és determinada bé per la disponibilitat de l'editor, i més comunament pel potencial d'èxit de l'escriptor, alguna cosa difícil d'estimar. Per això a Catalunya s'estén una alternativa creixent a tot el món, l'autoedició.

 Amb la mancança un nom reconegut, els escriptors novells han d'esforçar-se per donar-se a conèixer a través de concursos literaris i mitjans digitals com a blogs i xarxes socials. Al món de les lletres els editors cercatalents han dirigit la seva mirada a internet com a principal aparador d'escriptors desconeguts. Encara així és complicat ficar el peu en un mercat saturat.

 Afortunadament per qui ja té el seu manuscrit acabat, corregit i llest per a ser mostrat al públic, existeixen algunes alternatives independents com l'autoedició.

 Aquest concepte s'ha posat de moda arran d'algunes empreses que han vist un filó en aquest tipus de serveis. Un dels pioners va ser Amazon, que permetia la venda de llibres electrònics a tot el món. Però no a tots els escriptors els convenç aquest model per la falta de control sobre nombrosos aspectes com drets de royalties, transparència i assessorament.

 L'autoedició de llibres exigeix compromís i una bona dosi de creativitat. Obliga així mateix a establir metes realistes i a fer un pressupost ajustat als objectius. Encara que també té avantatges innegables que resulten molt atractius a tots aquells cansats de còrrer darrera les editorials i convençuts de la qualitat de la seva obra.

 L'autoedició es pot descriure com la maquetació, correcció, impressió i distribució de l'obra. Aquest procés és cada vegada més fàcil de dur a terme gràcies als programes de maquetació i edició online. El disseny gràfic també és cada vegada més senzill gràcies a les múltiples eines gratuïtes disponibles. És l'autor qui ha de decidir si aquestes labors mereixen la inversió de temps que requereixen.

 Imprimir l'obra és un de les últimes passes dins del procés d'autoedició, però s'ha de tenir en ment quan s'acaba el manuscrit. Representa la fase de materialització del llibre i per això la rellevància de la impressió és capital per a la venda. En aquest punt són molts els dubtes que assalten a l'escriptor. Des d'Impremta GrafiCar, impremta de Barcelona amb llarga experiència en impressió de llibres aclareixen que el primer que s'ha de tenir en compte és si es vol un llibre de tapa dura o tova, en segon lloc quin format (grandària: llibre de butxaca, o DIN A4, per exemple) i, en cas que l’interior tingui fotografies, decidir si s’imprimiran a color o en blanc i negre. En funció del número d’exemplars, del nombre de pàgines i del disseny les impressions poden tenir diferents preus.

 L'autoedició exigeix comptar amb una impremta que ofereixi serveis d'impressió sota demanda (print on demand). Això consisteix sense més a fer una comanda d'impressió a partir d'un arxiu electrònic, i en aquest aspecte s'han de tenir clares les expectatives de l'escriptor. S'ha de fer un càlcul de la tornada en funció del preu de cost i el preu que se li posarà al llibre. Lògicament a major volum menor cost per exemplar, per això s'ha d'estimar el nombre d'exemplars que es podran vendre. Encara que el més normal per a escriptors novells és fer tiratges d'entre deu i vint exemplars, en Impremta GrafiCar han fet treballs per a quatre exemplars. Amb un tiratge de 100 exemplars el cost unitari pot arribar reduir-se més d'un 50%. En la majoria dels casos, principalment per a volums inferiors a 500 exemplars s'optarà per impressió digital. Si el nombre d'exemplars és superior cal plantejar la possibilitat d'utilitzar la impressió offset perquè comença a sortir més rendible.

 Un altre aspecte que s'ha de considerar és si es volen tapes dures o toves, amb i sense solapa i el tipus d'enquadernació. Existeixen varis tipus segons l'aspecte de qualitat que interessi donar i el pressupost. Per posar un exemple, per a novel·la seria recomanable la tapa tova, enquadernació en rústica fresada amb cola PUR i l'interior en negre. En canvi per a un llibre a color amb fotografies grans de dues pàgines és més indicada una rústica cosida perquè es pugui obrir totalment sense que es vegi la unió corbada entre les pàgines tapant imatge.

 Un aspecte que els escriptors solen menysprear és el disseny, però sense cap dubte és un aspecte elemental en les vendes, especialment si decideixen distribuir els seus exemplars en les llibreries. La reducció dels preus d'impressió ha promogut l'autoedició amb finalitats comercials o lúdiques i per als escriptors constitueix una alternativa clara per donar les primeres passes a la indústria de les lletres.