> Notícies>Comarques>3.500 lleidatans al final de la seva vida, han estat acompanyats pels equips d'atenció de l'Obra Social

3.500 lleidatans al final de la seva vida, han estat acompanyats pels equips d'atenció de l'Obra Social

3.500 lleidatans al final de la seva vida, han estat acompanyats pels equips d'atenció de l'Obra Social

3.500 lleidatans al final de la seva vida, han estat acompanyats pels equips d'atenció de l'Obra Social

Amb aquesta iniciativa, l'entitat impulsa i inspira una atenció integral que cobreix el suport psicològic, emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars

30 altres notícies de la mateixa categoria:

Més info

Després d'una trajectòria de vuit anys, l'Obra Social "la Caixa" ha fet créixer el seu Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades amb la intenció d'atendre un nombre més alt de persones que són al final de la seva vida i els seus familiars. Avui s'implementa a 123 hospitals a tot Espanya i a 130 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d'Atenció Psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

A Lleida desenvolupa el programa un EAP de SARQuavitae que actua al Centre Sociosanitari Jaume Nadal Meroles, a l'Hospital Comarcal del Pallars i a set equips de suport domiciliari.

Fins avui, l'EAP ha atès a 3.429 pacients i a 4.592 familiars

Amb aquest programa, emmarcat en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, l'entitat vol completar el model actual d'atenció a persones amb malalties avançades amb la finalitat d'assolir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport social, emocional i espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament a càrrec de voluntaris.

Des que es va posar en marxa el 2009, el programa ha atès 117.411 pacients i 168.023 familiars a tot l'Estat, amb una acollida i una valoració molt bones per part de pacients, familiars i comunitat mèdica.

Les dimensions que milloren en el pacient són la psicològica, la social i l'espiritual. La primera avaluació científica feta el 2014 conclou que l'atenció psicosocial que ofereix el programa, i que inclou aquestes tres dimensions, respon a les necessitats i millora en un 90 % els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l'estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L'estudi conclou que el 92 % de les persones que estan malaltes qualifiquen d'excel·lent o molt bona l'atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la major part, de comunicació i de relació amb la família i el seu entorn) gràcies a aquest suport.

L'efectivitat de l'atenció espiritual

Tanmateix, la dimensió espiritual es considera un eix central d'atenció. Per això, i per primera vegada des que es va posar en marxa, el Programa de l'Obra Social "la Caixa" ha impulsat una avaluació del dolor espiritual basada en entrevistes que els professionals fan als pacients. En aquestes converses