> Notícies>Comarques>L'ANC i SCC s'enganxen pel referèndum en un cara a cara a Madrid

L'ANC i SCC s'enganxen pel referèndum en un cara a cara a Madrid

L'ANC i SCC s'enganxen pel referèndum en un cara a cara a Madrid

L'ANC i SCC s'enganxen pel referèndum en un cara a cara a Madrid

La representant de l'entitat independentista veu la consulta com "l'única solució" però el vicepresident de Societat Civil li replica que "generaria més problemes"

30 altres notícies de la mateixa categoria:

Més info

Les discrepàncies sobre la celebració o no d'un referèndum va marcar ahir el primer acte del cicle "Cataluña en la encrucijada" organitzat per la Secció de Ciències Jurídiques i Polítiques de l'Ateneo de Madrid. Un auditori ple va assistir a un inèdit cara a cara entre el vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), José Domingo, i la representant de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Madrid, Belén Murillo, que van intercanviar opinions sobre el procés i es van enganxar en l'assumpte de la consulta. Mentre Murillo insistia que la solució per al problema català és el referèndum, Domingo va subratllar que "la consulta no solucionaria res, sinó que generaria més problemes" i va acusar la classe política catalana i l'ANC de no entendre "la complexitat de la situació".

Davant d'un auditori custodiat per la policia nacional, el president de l'Ateneo, César Navarro, va destacar que l'acte havia de servir per a "construir ponts" perquè "estem en deute amb Catalunya", mentre que l'organitzador i moderador, Ángel Luis Alonso, va apuntar la singularitat de l'acte, que reunia "per primera vegada dos representants de moviments tan heterogenis i antagònics". El vicepresident de SCCC, José Domingo, de fet, va explicar que ell havia intentat organitzar un acte similar a Catalunya durant anys però que va ser "boicotejat per algú de dalt proper a la plaça Sant Jaume".

Els dos ponents van aprofitar els primers minuts del cara a cara per a presentar les seves respectives entitats i la representant de l'ANC va criticar com s'havia concedit el premi del Parlament Europeu a SCC el 2014. Segons Murillo, es tractava d'un reconeixement "proposat pels estats membres de la UE, pel que Catalunya de moment no hi pot optar", mentre que Domingo ho va rebatre recordant que "no són els estats sinó els membres de l'Eurocambra" els qui donen suport a les candidatures, el que, a parer seu, demostra l'escassa adhesió internacional a l'independentisme.

Pel que fa al referèndum, les paraules de Murillo, que va defensar que el subjecte polític que ha de decidir la independència són els catalans "i no tots els electors d'Espanya, perquè això significaria sempre posar en minoria la voluntat dels catalans" no va ser ben rebuda pels assistents, que també li van criticar que justifiqués el procés d'independència perquè "així ho van decidir els catalans el 27-S atribuint al Parlament la majoria separatista". Membres del públic li van retreure que les formacions independentistes no sumen el 48% dels vots, però ella va insistir en què el 10% dels vots "no es pot atribuir a cap de les dues parts" perquè la posició de Catalunya Sí que Es Pot no és clara.

Preguntada pel dret a decidir, Murillo va explicar que volia dir "poder expressar-se amb garanties", malgrat que alguns assistents li van recordar la inconstitucionalitat d'una possible consulta. Ella va negar "el buit legal, perquè depèn del context, només falta voluntat política i substituir un ordenament polític per un altre", el que li va generar novament les crítiques del públic.

La representant de l'ANC a Madrid també va generar malestar a l'auditori en assegurar que l'Estat es "caracteritza per la falta de diàleg i pressionar en l'àmbit internacional" i afirmar que "els continus atacs polítics i jurídics de la Moncloa són responsables d'alimentar el separatisme". Es va ratificar, a més, en què a Catalunya "no hi ha problemes de convivència, som un moviment pacífic que es defineix pels actes democràtics".

En aquest sentit, un grup d'estudiants de la UAB i membres de SCC que eren a l'acte van aprofitar per denunciar la "falta de civisme" i "assetjament" que han viscut darrerament i van demanar a Murillo que els condemnés. Ella va assegurar que no coneixia els fets i va dir que l'ANC "condemna qualsevol assetjament verbal o físic", mentre que el vicepresident de SCC es va solidaritzar amb ells perquè "el separatisme s'encarrega que el nostre moviment no tingui cap protagonisme a Catalunya i ens arraconen socialment".