> Notícies>Comarques>Rajoy clou l'any oposant-se al referèndum

Rajoy clou l'any oposant-se al referèndum

Rajoy clou l'any oposant-se al referèndum

Rajoy clou l'any oposant-se al referèndum

El president del Govern espanyol també descarta una reforma constitucional per resoldre el conflicte amb Catalunya

30 altres notícies de la mateixa categoria:

Més info

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat avui que no autoritzarà la convocatòria d'un referèndum a Catalunya perquè, segons ha dit, tal mesura suposaria "liquidar la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols". Així ho ha subratllat durant la roda de premsa que ha fet per valorar l'any 2016, una compareixença en la qual també s'ha mostrat confiat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assisteixi finalment a la conferència de presidents autonòmics del 17 de gener. A més, el mandatari ha demanat als partits independentistes i al Govern català que deixin de donar "passes en la mala direcció" i "contra el sentit comú" perquè, ha dit, "resulta nociu per a la convivència".

D'altra banda, Rajoy també s'ha mostrat contrari a una reforma de la Constitució que serveixi per pal·liar el conflicte territorial. "Una reforma constitucional no resoldrà el problema, del que es tracta és de construir, de ser positius. No acceptarem la liquidació de la sobirania nacional, de la nostra història", ha dit. "Ofereixo una cosa molt més raonable: parlar i dialogar i no donar més passos en la direcció contrària al que marca el sentit comú", ha afegit abans de ressaltar que no està disposat a parlar sobre "incomplir la llei" o a qüestionar "la unitat, la igualtat i el dret a decidir dels espanyols, que correspon a tots els ciutadans". En aquest sentit, ha garantit que els catalans no hagin de triar entre ser "catalans i ser també espanyols i europeus".

Les paraules del president de l'Executiu, que han arribat després del darrer Consell de Ministres de l'any, també han tingut espais d'optimisme de cara al 2017. "Ens ofereix -el 2017- metes ambicioses que podem aconseguir junts", ha assenyalat en referència a Ciutadans i també al PSOE, amb qui acaba de tancar un acord sobre l'augment del salari mínim. "Si tots som capaços de mantenir aquesta actitud responsable i constructiva podem garantir un futur de prosperitat que serà mèrit de tots".

Els reptes de futur

El desig de Rajoy, tal com ha explicat, és que aquesta sigui una legislatura llarga: "La meva voluntat és que duri quatre anys". Sobre això, ha remarcat que el Govern estatal es planteja fites "ambicioses" com ara recuperar la riquesa perduda durant la crisi; crear mig milió de llocs de treball més; completar el procés de sanejament dels comptes públics; dissenyar un model de finançament autonòmic que garanteixi la cohesió social d'Espanya; elaborar un model educatiu pactat entre els partits i les comunitats autònomes o buscar consensos sobre les mesures a adoptar per tal d'assegurar el futur de les pensions o per estudiar noves estratègies que serveixin per eradicar la violència de gènere.

 

Autor: J.N/ Gironanoticies.com